Chyavanprashi on Indias hinnatud juba sajandeid. Ayurvedas on see toidulisand. "Chyavanprash" on maitsev, kergelt vürtsikas püree gheest (sulatatud võist), mis sisaldab rohkelt Amlat (Amalaki), roosuhkrut, mett ja mitmesuguseid Ayurveda ravimtaimi.
Chyavanprashi on Indias hinnatud juba sajandeid. Ayurvedas on see toidulisand. "Chyavanprash" on maitsev, kergelt vürtsikas ghee (sulatatud või) püree, mis sisaldab rohkelt Amlat (Amalaki), roosuhkrut, mett ja mitmesuguseid Ayurveda ravimtaimi.
"Chyavanprashil on erilised tasakaalustavad omadused - see on rahustav ja tasakaalustav toidulisand kogu perele. Eriti kasulikud omadused on looduslik C-vitamiin, mis on väga kontsentreeritud Amla puuviljas, ja valitud ayurveda ravimtaimed. Looduslikud koostisosad, mida on uuritud ja tõestatud tuhandete aastate jooksul, muudavad Chyavanprashi väga sobivaks igas vanuses inimestele.
Klassikalises ayurveda traditsioonis kuulub Chyavanprash nn Rasayanas (see sõna on kombinatsioon sõnadest Rasa ja Ayana). Rasa kui keha liikumisvedelik tekib seedimise käigus ja sellel on kõiki kudesid toitvad omadused. Ayurvedas eristatakse järgmisi kudesid (Dathus): Rasa (plasma), Rakta (veri), Mamsa (lihased), Medas (rasv), Asthi (luud), Majja (luuüdi) ja Shukra (närvi- ja reproduktiivkoed). .
Ayana tähendab, et Dhatus on hästi toidetud ja terve. Seetõttu on Rasayana tõeliselt õnnistus kogu kehale.
"Chyavanprash" on autentne ayurveda toidulisand, millel on palju ajaloolisi viiteid ja legende. Varaseimad allikad näitavad, et Chyavanprash pärineb rohkem kui 3000 eKr. Vastavalt iidsele ayurveda tekstile "Charak Samhita", esimesele ja vanimale ayurveda kirjutisele, võib ja peaks Chyavanprash'i võtma iga päev.
Koostisosadest:
Enamikus retseptides keedetakse ravimtaimi vees ja seejärel segatakse kuivatatud ekstrakt meega. Seejärel lisatakse pulbrile aromaatsed vürtsid kardemon, kaneel ja nelk. Valmistoode on nagu suhkrusiirup, kuid maitsva ja kergelt vürtsika maitsega.
Ayurveda maitsetaimed ja vürtsid valmistatakse traditsiooniliselt vastavalt Sarangadhara Samhithale, mis on üks Ayurveda peamisi pühakirju.
Amalaki (Amla, lat. Emblica officinalis, India karusmarja) on üks peamisi koostisosi koos roosuhkru ja meega. Iidsete ayurveda tekstide kohaselt on Amalaki kõige rikkalikum looduslik C-vitamiini allikas, mis sisaldab peaaegu kõiki kuut ayurveda maitseainet, välja arvatud soolane. Amalaki sisaldab kaltsiumi, fosforit, rauda, karoteeni, süsivesikuid, tiamiini, riboflaviini ja palju muud. Paljud teaduslikult põhjendatud uuringud on kinnitanud Amalaki positiivseid omadusi.
Toor-roosuhkur ja mesi on kandvate ravimtaimedena. Lisaks annavad roosuhkur ja mesi Ayurveda tekstide kohaselt magusat, värskendavat maitset. Chyavanprash ei oleks sama tõhus ilma suhkru ja meeta.
Sageli esitatud küsimused Chyavanprashi kohta:
Tavaliselt ei ole vajajahutada. Kui te kasutate seda siiski kauem kui 4 nädalat pärast esmakordset avamist, on soovitatav hoida seda jahedas.
Kas Chyavanprash'i võib kasutada pikema aja jooksul ilma pausi tegemata?
Kuna Chyavanprash on looduslik toidulisand, mitte ravim, võib (ja peaks) seda iga päev ilma piiranguteta tarvitada.
Kuidas ja kui tihti võib Chyavanprash'i võtta?
1-2 teelusikatäit päevas, näiteks vahepalana leiva või röstsaia peal. Või lihtsalt lusikaga imedes. Parema seedimise tagamiseks on soovitatav võtta koos vähese (sooja) piimaga.
Nimi Ayurveda Chyavanprash vastab raskemetallide käitlemise nõuetele ja on sertifitseeritud vastavalt BDIH rangetele toidu suunistele: "BDIH Management of Heavy Metals".
Tarbimine:
Võtke 1-2 teelusikatäit päevas: enne hommikusööki ja 15 minutit enne järgmist söögikorda (või söögikordade vahel). Selle koguse võite lahustada ka soojas piimas või valmistada maitsvat soojendavat jooki soja- või riisipiimast. See on maitsev leiva peale määrida. Suurepärane toonik lastele (5-12 aastat) - pool teelusikatäit enne hommikusööki. Lastele soovitatakse võtta 0,5 teelusikatäit päevas.
Parim on võtta hommikul, kuid seda võib võtta ka muul ajal päeval, eelistatavalt koos sooja piimaga enne magamaminekut.
Koostisosad: roosuhkur (jaggery), india leht, ghee või, kardemon, pikk pipar, ashwagandha, haritaki, gokshura, pueraria, magus bel, nutsedge, shatavari.
Allergeenid: sisu on rasvases kirjas.
Toitumine (100g): Energia 1313 kJ/311 kcal, Rasv: 5,9 g (sellest küllastunud rasvhapped 2,2 g), Süsivesikud: 60,3 g (sellest suhkrud 46,1 g), Valgud: 1,6 g, Sool: 0,28 g, Kiudained: 5,3 g.
Säilitustingimused: säilitada tihedalt suletud mahutis pimedas ja jahedas kohas. Pärast avamist säilitada külmkapis.
Päritoluriik: India
Netokogus: 250 g
Parim säilivusaeg: vt pakend
Tootja: Ayurveda Handels GmbH, Saksamaa