Hingvashtaka vürtsisegu pulbrina, Nimi Ayurveda, 100g
Hingvashtaka pulber on traditsiooniline Ayurveda ürtide ja vürtside segu, mida kasutatakse eriti seedimise soodustamiseks ja mida traditsiooniliselt kasutatakse kõhupuhituse korral ( soolestikus gaaside kogunemisest tingitud kõhupuhitus) .
Indias tuntakse Hingvashtaka pulbrit ka kui Hingashtak Churnam või Hinga Shtak Choornam ning seda hinnatakse selle Vata doshat vähendavate omaduste poolest.
Pärast rikkalikku lõunasööki Indias meeldib inimestele traditsiooniliselt serveerida Hingwastaki, mida sageli nimetatakse lihtsalt "Hingiks". See populaarne Hingvashtaka koosneb Hingist ja kokku kaheksast ("Ashta") väärtuslikust vürtsist nagu ingver, ajwain, must köömned, pipar ja kivisool. Väidetavalt põletab hingvashtaka Amat, toksiine ja jääkaineid, mis Ayurveda traditsiooni kohaselt võivad tekkida liiga vähesest seedetulest (Agni) ja raskest, raskesti seeditavast toidust. Ayurvedas peetakse neid tasakaalustamatuse peamiseks põhjuseks.
Põhja-Indias on Hing paljude karride ja köögiviljaroogade koostisosa. Tavaliselt kasutatakse seda toidu mugavaks valmistamiseks. Traditsiooniliselt segatakse Hingvashtaka 1:1 Ayurveda gheega ja võetakse enne sööki.
Peamine koostisosa Hing on paremini tuntud ladinakeelse nimetusega asafoetida, mis tähendab "halva lõhnaga vaiku". Seda tuntakse ka teiste nimede all, näiteks "kuradi sõnnik", mis ei kõla kuigi ahvatlevalt. Kui aga oskad Hingi või Hingwastaki õigesti kasutada, märkad kiiresti, et keetmisel ei kao mitte ainult intensiivne väävlilõhn, vaid roog omandab mõnusa maitse koos kerge porruvürtsiga.
Kui Hingwastakit valmistatakse otse toiduga, kehtib sama reegel, mis Asafoetidaga valmistades: kasutage seda väga säästlikult - siis annab see paljudele roogadele hea, väga erilise aroomi.
Traditsiooniliselt soovitatakse Hingwastakit segada gheega ja võtta seda enne sööki. Arvatakse, et puhast gheed on kehal raske omastada.
Kui soovid ghee’d mee või suhkruga rikastada, on see suurepärane energiaallikas – kuid ghee suhkrusisalduse tõttu on soovitatav seda kasutada mõõdukalt.
Kasutusmeetod:
Sega 2 g pulbrit (üks väike teelusikatäis) soojas vees ja joo. Maksimaalne soovitatav päevane kogus: 6 g
Toitudele saab lisada ka ülalkirjeldatud viisidel.
Koostis : Asafetida, ingver, köömned, pikk pipar (Pippali), must pipar, seller, kivisool.
Netokogus : 100g
Säilitamistingimused : hoida kuivas, jahedas, pimedas, lastele kättesaamatus kohas.
Päritolu: ELi-väline põllumajandus (India)
Tootja: Ayurveda Handels GmbH, Hamburg, Saksamaa