Asafetida – lõhnav ferula – taime Ferula Asafetida juure aromaatne vaik , lõhn ja maitse meenutab küüslauku. Kasutatakse segus selle ülitugeva lõhna tõttu. Lisatakse suppidele, hautistele, kaunviljadele. Sobib lisamiseks esimesele, teisele (mitte magusale) roale, kellele meeldib sibula ja küüslaugu maitse. Maitse ja lõhn on väga spetsiifilised.
Lõhnav ferula (nimetatakse ka Asafetida ) on terava, ainulaadse maitse ja ereda aroomiga, nii et isegi väike näputäis seda annab teie roogadele ainulaadse aroomi.
See on eriti märgatav pärast kuumutatud ghees või õlis praadimist. Koos teiste vürtsidega röstituna sobib see suurepäraselt läätsesuppide, köögiviljaroogade ja vürtsikate puuviljakastmete maitsestamiseks.
Millised on asafetiidi omadused?
Leedus kasutatakse seda asafetiidi segu riisijahu ja kurkumiga kõige sagedamini. Kui kasutad võrku – pane poole vähem. Asfetida aroom meenutab ühelt poolt tugeva aroomiga kääritatud juustu, võib-olla veidi musta trühvlit, teiselt poolt sibulat ja küüslauku. Asfetiidi aroom on oma väävliühendite poolest lähedane sibulate perekonnale ehk samad eeterlikud õlid ja ka asafetiidid on iseloomulikud di-, tri- ja tetrasulfiidid.
Asfetiidi olemasolu toidus jäljendab mune, küüslauku, sibulat, liha, trühvleid (seeni). Assafetiidi kasutatakse tavaliselt väga väikestes kogustes, et anda juustulistele, vürtsikatele ja mõnikord ka magusatele roogadele iseloomulik vürtsikas aroom. Asafetiidiga valmistamisel võta osa selle pulbrist ja prae mõni sekund kuumas rasvas koos teiste vürtsidega enne roale lisamist. Lisa asafetiidi kaunviljadele ja kartulitele, riisile, köögiviljasegatud roogadele, praetud suupistetele. Kuna riisijahuga segamata puhta asafetiidi aroom on palju teravam ja intensiivsem kui jahusegus müüdav, siis kasuta seda pooleks toidukorraks.
Assafetiid maitseb teravalt ja kuumalt, tõstab söögiisu, sütitab seedetuld , toniseerib , asafetiidi kasutamine toidus hoiab ära gaaside kogunemise soolestikus – meteorismi ja soodustab toidu seedimist . Lisaks seedetrakti võimsatele raviomadustele leevendab asafetiid spasme ja vähendab hambavalu.
Asafetiidi kasutatakse Indias laialdaselt. See on oluline toidu koostisosa ja sellest tuleks alati valmistada raskemini seeditavaid roogasid, nagu kaunviljad või kartul. Eriti hinnatud joogide, džainistide ja veedade järgijate seas, kes on ranged taimetoitlased, kes ei söö isegi küüslauku ja sibulat. Asafetida on nende suurepärane asendaja, jättes pärast selle söömist kehasse lõhna. Assafetiidil on ka tugev rahustav toime. Asafetida ei ole mõnikord mitte ainult inimestele talumatu – seda kulutavad kehast välja ussid ja muud parasiidid , näiteks paelussid. Ayurveda asafetiididel on tugevaimad antimikroobsed ja bakteritsiidsed omadused. Ayurveda soovitab asafetiidi kasutada ka günekoloogiliste seisundite ja impotentsuse korral. Reguleerib menstruaaltsüklit, leevendab menstruaalkrampe . Pärast sünnitust paranevad asafetiidi võtnud naised kiiremini ja taastuvad. Kui pole öeldud teisiti, kasutage jahuseguna mitte rohkem kui ¼ teelusikatäit asafetiidi. Kasutage puhast asafetiidi veelgi vähem.
Asafetiidi peaksid vältima palavik, suurenenud happesusega inimesed, nõgestõbi ja nahalööbed. Äärmise ettevaatusega tuleb asafetiidi kasutada ka rasedatel naistel. Lõhnav ferula (asafetida).
Puhas, tugev, lisanditeta. Selle vürtsi peamised tootjad on India ja Iraan. Selle apteegitilli juur ulatub kuni 1,5 m ja meenutab porgandit, on 15 cm läbimõõduga. Sellest juurest kasvab rohi igal aastal ja ulatub 2 meetri kõrguseks. Selle vürtsi ekstraheerimise tehnoloogia on väga ainulaadne. Kevadel lähevad asafetida korjajad mägedesse. Vürtside kogumiseks sobivad juured valmivad 5 aastaga. Taime juur lõigatakse veidi ära, eksponeeritakse teatud pikkuses maapinnale ja rohelus lõigatakse. Seejärel katke kuivade lehtedega ja kobestage kuiva maapinda ning jätke 30-40 päevaks seisma. Seejärel kaeva juur uuesti üles ja lõika pealt ära. Valge piimataoline juuremahl meenutab sisselõike kohas olevate tilkadega. Mahla päikese ja tolmu eest kaitsmiseks katke spetsiaalselt selleks ettevalmistatud korkidega. Mõne päeva pärast koguvad valijad kõvaks läinud vaigu, mis hakkab juba levitama tugevat väävliaroomi, ja lõikavad seda uuesti veidi tagasi. Seda protseduuri korratakse, kuni juur lõpetab mahla ekstraheerimise. Ühelt juurelt saab koguda kuni 1 kg vaiku. Kuivatades meenutab see merevaigu või kampoli tükke. See kuivatatakse päikese käes ja purustatakse pulbriks, segatakse riisijahu ja kurkumiga, mis pehmendab asafetiidi intensiivset lõhna. Asafetiidi ja puhast, ilma lisanditeta saab osta Indiast. Need on nagu vaigutükid, millel on äärmiselt intensiivne kõikehõlmav aroom.
Kuidas säilitada?
Tugeva lõhna tõttu tuleb asafetiidi hoida tihedalt suletuna. Inimesed, kes pole veel asafetiidi lõhnaga harjunud, peaksid asetama anuma koos sellega teise, näiteks klaasist, tiheda kaanega anumasse, sest muidu võib asafetiidi lõhn vajadusel ärritada. Kuid kummaline ja hämmastav, asafetida, mis oli teie jaoks alguses nii väga ebapopulaarne, võib teid lõpuks nii palju siduda, et te ei kujutaks ilma selleta ette ühtegi rooga. Ja sama jõuga, nagu te ei suutnud seda taluda, ei saa te ilma selleta elada.
Koostis:
Riisijahu, akaatsiakummi, asafetida, kurkum, nisujahu .
Toiteväärtus (100 g):
297,5 kcal: rasvad 4 g (millest küllastunud 1,4 g), süsivesikud 59,2 g (millest suhkur 0 g), kiudained 18,4 g, valgud 6,2 g, naatrium 0,1 g.