Must pipar on tõenäoliselt maailma kõige populaarsem vürts. Sellel on iseloomulik värske ja vürtsikas maitse. Neid saab jahvatada ja need sobivad ka roogade maitsestamiseks.
Must pipar on tõenäoliselt maailma kõige populaarsem vürts. Need mustad pipraterad on erilise värske ja vürtsika maitsega. Neid saab jahvatada ja need sobivad ka roogade maitsestamiseks.
Troopilise ronitaime Piper nigrum seemned. Üks kõige laialdasemalt kasutatavatest vürtsidest maailmas. Muudab toidu vürtsikaks ja hõlbustab sarnaselt teiste vürtside vürtsidega seedimist.
Must pipar on vili, mida korjatakse küpsetamata ja kuivatatakse teatud temperatuuril. Sellistes tingimustes muutuvad rohelised paprikad ensüümide toimel mustaks, nagu teelehedki.
Kui ebaküpset paprikat kuivatatakse kiiresti kõrgel kuumusel tule peal, marineeritakse soolvees või kuivatatakse, peatub käärimisprotsess ja paprika jääb roheliseks. Roheline paprika on vähem vürtsikas ja aromaatsem.
Küpset punast paprikat ei saa kuivatada nagu musta paprikat, sest see sisaldab palju suhkrut. Siiski kooritakse vilja pealmine kiht mehaaniliselt maha pärast paaripäevast vees leotamist ja ülejäänud osa kuivatatakse. Seega ei koosne valge pipar kogu viljast, vaid ainult seemnest (nukleool), on kreemjasvalge värvusega, väga vürtsikas ja vähem aromaatne kui must pipar.
Koostisosad: jahvatatudmust pipar.
Säilitustingimused: säilitatakse kuivas ja jahedas kohas.