Must pipar on ilmselt kõige populaarsem vürts maailmas. Nendel musta piprateradel on erakordselt värske ja vürtsikas maitse. Neid saab jahvatada ja sobivad ka roogade maitsmiseks.
Rasa (maitse): vürtsikas
Virya (efekt): soojendav
Vipaka (maitse pärast seedimist): vürtsikas
Mõju proovimisele: V ↓ P ↑ K ↓
Must pipar on ilmselt kõige populaarsem vürts maailmas. Nendel musta piprateradel on erakordselt värske ja vürtsikas maitse. Neid saab jahvatada ja sobivad ka roogade maitsmiseks.
Jahvata need pipraveskiga või maitsesta nõud jahvatamata musta pipraga.
Roniva troopilise taime Piper nigrum seemned. Üks enim kasutatavaid vürtse maailmas. See muudab toidu vürtsikaks ja, nagu teisedki vürtsikad, hõlbustab seedimist.
Must pipar on vili, mis korjatakse valmimata ja kuivatatakse teatud temperatuuril. Nendes tingimustes muutuvad rohelised paprikad ensüümidega kokkupuutel mustaks, nagu teelehed.
Kui küpsed paprikad kiiresti kõrgel tulel kuivatada, soolvees marineerida või kuivatada, siis käärimisprotsess peatub ja paprika jääb roheliseks. Rohelised paprikad on vähem vürtsikad ja aromaatsemad.
Küpset punast paprikat ei saa kuivatada nagu musta, sest see on kõrge suhkrusisaldusega. Pärast mitmepäevast vees leotamist kooritakse aga viljade pealmine kiht mehaaniliselt maha ja ülejäänu kuivatatakse. Seega ei koosne valge pipar täielikult puuviljadest, vaid ainult seemnest (nucleolus), värvuselt kreemjas valge, väga kirbe ja vähem aromaatne kui must.
Koostis: musta pipraterad.
Allergeenid : pakendatud keskkonda, kus hoitakse maapähkleid, seesamiseemneid, gluteeni sisaldavaid tooteid, nisu, piimapulbrit, soja ja sinepit.
Päritoluriik: India
Säilitamistingimused: Hoida kuivas jahedas kohas
Netosisaldus: 100 g
Parim enne: vaadake pakendit