

Mahe Browntop Hirss on looduslik, gluteenivaba teravili, mis sisaldab rohkelt kiudaineid, mineraalaineid ja taimseid valke.
Sobib suurepäraselt ayurveda toitumiseks, eriti Vata ja Pitta došade tasakaalustamiseks.
Orgaaniline pruunhirss on iidne teravili, mida hinnatakse selle toiteväärtuse ja kerge seeditavuse poolest. See tera sisaldab:
-
Gluteenivaba - sobib gluteenitundlikele inimestele.
-
Rikkalikult kiudaineid - aitab säilitada tervislikku seedimist.
-
Rikkalikult mineraalaineid - näiteks rauda, magneesiumi ja kaltsiumi.
-
Taimseid valke - oluline lihaste funktsioonide ja energia jaoks.
Ayurveda lähenemine:
-
Vata dosha: pruun sorgo on soojendavate omadustega ja aitab seetõttu tasakaalustada Vata dosha't, eriti külmal aastaajal.
-
Pitta dosha: Tänu oma mahedale maitsele ja kergele seeditavusele sobib see teravili ka Pitta dosha tasakaalustamiseks.
-
Kapha dosha: Seda soovitatakse kasutada mõõdukalt, kuna terad võivad soodustada lima kogunemist.
Tarbimisviisid:
-
Puder: Keetke nagu riisi ja serveerige koos köögiviljade või vürtsidega.
-
Küpsetised: Jahvatage jahuks ja kasutage gluteenivabades küpsetistes.
-
Magustoidud: Kasutage magusates toitudes, näiteks koos kookospiima ja kuivatatud puuviljadega.
Hirss, nagu kaer, pärineb Ida-India heinamaade sugukonnast. See on üks vanimaid kultuurtaimi ja seda on Euroopas kasvatatud juba enne kristlikku aega. Peaaegu 5 000 aastat tagasi lisas Hiina keiser hirssi viie püha toidutaime nimekirja, mistõttu selle tähtsus oli nii suur.Viimase ja võimsaima hunnikuninga Attila, ühe kõige võimsama barbaari valitseja, kes kunagi Rooma keisririiki ründas , külalistele pakuti ainult sorgo toite. Kreeka filosoof Pythagoras soovitas sorgot kasutada tervise parandamiseks.
Kuni 100 aastat tagasi mängis hirss toitumises olulist rolli, kuid hiljem langes see unustusse, sest kartuli ja maisi laiaulatusliku kasvatamise levikuga muutusid paljud asjad. Tänapäeval pöördume tagasi hirssi väärtuste juurde, sest see on üks kõige mineraaliderikkamaid tooteid, mida loodus pakub.
Pruun hirssi on gluteenivaba, st see on gluteenivaba valk, mis sisaldab gliadiini ja gluteniini. Need sisaldavad fluori, väävlit, fosforit, rauda, magneesiumi, kaaliumi, tsinki jt. Samuti on see eriti rikas B-vitamiinide, nagu B1, B2, B6, B17, pantoteenhappe ja nikotiinamiidi poolest. Pruunhirss sisaldab 59 mg ränidioksiidi, 6,8 mg rauda, 0,6 mg fluoriidi, 3 mg naatriumi ja 170 mg magneesiumi 100 g kohta ja on seega hea nende oluliste mineraalainete allikas. Märkimisväärne on, et siinsed mineraalid, mikroelemendid ja toimeained on heal kujul, mis on meie organismile ja rakkudele kergesti omastatavad.
Vihje: täistera pruunhirss
Kuna kuldhirsi kest on kõva, ei ole see söödav ja tuleb koorida. Kuid algset kuldhirssi, mida me nimetame pruuniks hirsiks, ei pea koorima. Keskaegse meditsiini järgi on pruun hirssi väga kõrgelt hinnatud ja sellest on tänapäeval taas saanud tervisliku ja kvaliteetse toitumise alus.
Enamik mineraalaineid ja mikroelemente sisaldub tera pealispinnas ja väliskihis, mis tavaliselt töötlemise käigus kooritakse. Kuna pruunhirssi töödeldakse tervikuna, kasutades selleks ettenähtud spetsiaalset jahvatusmasinat, mis hõlmab ka tera kestat, säilib kogu pruunhirsikruubi toiteväärtus täielikult.
Pruunhirsijahu on palju toiteväärtuslikum kui hirsehelbed, kuna viimaseid tuleb kuumalt aurutada ja stabiliseerida. Pruunhirsijahu võib lisada nii kuiva hommikuhelbe kui ka mis tahes vedelikku, näiteks värskelt pressitud puu- ja köögiviljamahladesse, suppidesse või jogurtitesse. Väikese vahepalana, hommikusöögi või suupistete lisandina võib kaks teelusikatäit pruuni sorgojahu segada riivitud õunaga. Toorained imenduvad toorainetest kergemini kui kuumutatud või keedetud kujul: pruuni sorgojahu on kõige parem tarbida toorelt.
Koostisosad: Juurviljajahu, mis on valmistatud nii, et see ei sisalda ainult teravilja, vaid ka teravilja: sertifitseeritud mahepõllumajandusest pärit pruun sorgojahu.
Toitumine (100g):energia 1306 kJ /308 kcal, rasva: 4,5 g (sellest küllastunud rasvhapped 0,7 g), süsivesikud: 51 g (sellest suhkrud 0,6 g), valk: 9,9 g, sool: 0,10 g
Säilitustingimused: Säilitada toatemperatuuril avamata. Pärast avamist säilitada tihedalt suletud pakendis kuivas kohas päikesevalguse eest kaitstult.
Päritoluriik: EL
Netokogus: 500 g
Parim säilivusaeg: vt pakend
Tootja: Govinda Natur GmbH, Saksamaa
- Uus